بيان المرصد العربي لحرية الاعلام والتعبير مكتب السويد

المرصد العربي لحرية الاعلام

Arab Media Freedom Monitor

Pressmeddelande
med anledning av Internationella pressfrihetsdagen 2015:

Ny bottennotering för pressfriheten i Egypten
under misstänkt internationell tystnad

På internationella pressfrihetsdagen letar den egyptiska pressen efter en räddare i nöden, men den verkar vara svår att finna. De egyptiska journalisterna försöker skrika ut sina nödrop men inte ens det får man. Tvärtom, journalisterna jagas, fängslas och till och med dödas utan att förövarna hamnar inför rätta. Så i år medan FN fokuserar på frågan om journalisters säkerhet och det särskilt i oroshärdar, ser man hur Egyptens journalister utsätts för allt grövre övergrepp i sin yrkesroll.

Idag sitter 109 journalister i olaglig arrest under mycket svåra förhållanden i Egyptens överfulla och omänskliga fängelser. Av dessa är 15 dömda till livstid medan en är dömd till döden genom hängning. Deras brott är enbart att de utövar sitt yrke i ett land där den sittande militärregimen avskyr den som kan avslöja dess bestialitet mot fredliga demonstranter.

15 TV-kanaler har stängts och otaliga program stoppats på politiska grunder, även sådana som regimvänliga journalister arbetat med, bara för att de innehåller något som kan likna kritik mot denna grymma diktatur. 1300 grova övergrepp mot journalister är väldokumenterade sedan statskuppen utan någon rättsligt följd i sikte.

Ett fåtal journalister har nyligen släppts fria efter över ett års regelvidrigt förvar, och några har fått tillstånd till överprövning av sina hårda domar. Denna positiva utveckling som nyligen kunde noteras i och med att en ny ordförande för journalistförbundet invalts på sitt löfte att bistå de fängslade journalisterna och försvara pressfriheten, visade sig dock stanna vid en förhoppning då han inte lyckats nå några betydande framsteg trots en serie möten dels mellan honom själv och de fängslade journalisternas familjer, och dels mellan honom och statsapparaten. Dessa kontakter bekräftar att militärregimen alltjämt är fast besluten att fortsätta sin repressiva strategi mot presskåren.

Arab Media Freedom Monitor vädjar till alla organisationer som arbetar med pressfrihet lokalt och internationellt att stödja våra ansträngningar för att dokumentera dessa kränkningar, och utöva tryck på myndigheterna för att stoppa dem. Vi ställer till förfogande all den dokumentation vi har till de som önskar bidra till att främja rättvisan och sanningen, de mänskliga rättigheterna och pressfriheten.

Med vänlig hälsning / Kind regards

The Arab Media Freedom Monitor – Swedish Chapter
203 The Westgate
London W3 7QS
United Kingdom
E-Mail: Amm@arab-mediamonitor.com

اظهر المزيد

مقالات ذات صلة

اترك تعليقاً

إغلاق